Vriendelijke vegetariër in de Hunze


De bever; het grootste knaagdier van Europa, is al sinds de middeleeuwen uitgestorven in Drenthe. In 2008 zijn er voor het eerst weer een aantal families uitgezet in het Hunzedal. Met succes: het gaat goed met de bever. Ecoloog Bertil Zoer vertelt waarom dat ook goed is voor de Hunze: “Bevers vergroten de biodiversiteit van het hele beekdal.”

Bevers leven in kleine families. De jongen blijven zo’n twee jaar bij hun familie, waarna ze hun eigen territorium zoeken. “Bevers zijn interessant voor de Hunze omdat ze een goede invloed hebben op het beeklandschap. Ze snoeien hout, trekken takken onder water en zorgen zo voor beschutting van andere dieren. De otter bijvoorbeeld, graaft zelf geen woonplaats. Bevers maken burchten, vaak meer dan ze nodig hebben. Daar maakt de otter graag gebruik van”, vertelt Bertil.

Invloed op waterverloop

Een burcht kan wel twee meter hoog en tien meter breed zijn. De ingang bevindt zich onder water, waardoor de bevers onbereikbaar zijn voor roofdieren. De burcht bestaat verder uit een holle berg takken die zich, behalve de ingang, boven water bevindt. Er is een 'natte kamer', waar de bever het water uit zijn vacht schudt, en een droge, met houtsnippers gestoffeerde nestkamer. Om te zorgen dat de burcht niet onder water loopt, reguleren bevers het water door dammen aan te leggen en slootjes te graven. Hierdoor verandert de loop van het water in het hele gebied.

Doordat de bever zoveel invloed heeft op water, is het dier niet overal welkom. De provincies Drenthe en Groningen hebben een plan opgesteld om te zorgen dat de bever niet zomaar naar sommige delen van Groningen kan verhuizen. De dieren kunnen daar gaten graven in dijken, en dat is niet de bedoeling. Door te zorgen dat de leefomgeving voor bevers niet optimaal is, proberen de provincies en waterschappen ervoor te zorgen dat er geen extra bevers naar enkele bijzonder kwetsbare gebieden in Groningen trekken. Komen ze er toch? Dan worden ze gevangen en weer naar plekken gebracht waar ze wel welkom zijn. In Drenthe bijvoorbeeld. Daar is de bever juist goed voor het landschap.

Vriendelijke vegetariër

Er leven inmiddels bevers langs de hele Hunze. Ze zijn vooral goed zichtbaar  in Tusschenwater, het Gasterense Diep en in de Zoersche landen, waar de oudste burcht van Drenthe staat. Bertil is blij dat het goed gaat met de bever. “De bever is een vriendelijke vegetariër. Ik hoop dat ze een gezonde toekomst tegemoet gaan en dat wij als mens vreedzaam met dit mooie dier kunnen samenleven.”

Bekijk de video die ROEG! in 2019 over bevers in de Hunze maakte.


Sporen van bevers zoeken? Bertil geeft drie tips:

1. Afgeknaagde boompjes vind je vlak langs de waterkant.

2. Heel soms zie je beverkeutels naast de waterkant. Omdat bevers veel hout knagen zijn de ronde keutels goed herkenbaar aan de houtspaanders die erin zitten. Je vindt ze maar zelden, want meestal poepen de bevers in het water, waar de keutels snel uit elkaar vallen.

3. Bevers hebben vaste picknickplekjes langs de waterkant. Herkenbaar aan het platgetrapte gras met een grote hoop geschilde twijgjes.